Diensten

Binnen- en buitenschilderwerk

Het schilderen van de buitenzijde van de houten delen van uw woning heeft twee functies.

1. Verduurzaming.
Het belangrijkste is verduurzaming van het hout. Zonder een degelijk verfsysteem kan er houtrot ontstaan. Dit is in de meeste gevallen nog goed te repareren met een 2 componenten epoxy plamuur. Zo’n reparatie kan, door de juiste voorbehandeling en verwerking, weer jarenlang mee. Maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet er gemiddeld om de vijf jaar geschilderd worden. De zonkant van de woning meestal zelfs vaker omdat deze meer te lijden heeft, donkere of lichte kleuren spelen hierin ook een rol. Donkere kleuren worden namelijk veel warmer door de zon en deze delen zullen eerder onderhoud nodig hebben. Een goed verfsysteem bestaat uit minstens drie lagen verf. Daar zal ik nooit van afwijken. Mijn gebruikelijke werkwijze is daarom als volgt: ontvetten en schuren, kale delen gronden en geheel voorlakken en aflakken. Als de beglazingskit slecht is vervang ik deze. Als de glaslatten aangetast zijn door houtrot vervang ik deze voor geventileerde glaslatten of neuslatten als dit mogelijk is. Op deze manier bouw je een duurzaam verfsysteem op dat garant staat voor jarenlang glansbehoud en bescherming van uw kozijnen.

2. Verfraaiing.
Daarnaast heeft een net geschilderd huis natuurlijk ook een mooie en frisse uitstraling. Door weersinvloeden verpoederd de toplaag langzamerhand waardoor de lak steeds doffer wordt. Bij sommige kleuren gaat dit sneller dan bij andere. Een verse laklaag glimt je weer tegemoet en is ook weer makkelijker schoon te maken als u bv. de ramen zeemt. Verschillende kleurcombinaties kunnen de uitstraling van een woning of bedrijfspand sterk beinvloeden. Bij een verandering van kleur kan ik u adviseren over wat mooi zal staan, rekening houdend met al aanwezige kleuren van bv. het metselwerk of metalen of kunststof gevelelementen.

– Binnen heeft schilderen over het algemeen alleen een verfraaiende functie. De water gedragen verf is tegenwoordig sterk verbeterd t.o.v. de verf zoals die was in 2001 toen dit verplicht werd voor de professionele gebruiker en is in nagenoeg elke toepassing toereikend. Naast de gebruikelijke zijdeglans lak is er nu ook een matte afwerking mogelijk en water gedragen hoogglans schilderen is tegenwoordig ook geen probleem. Binnen synthetisch schilderen is eigenlijk niet meer mogelijk i.v.m. vergeling van de verf door het ontbreken van voldoende natuurlijk licht. Dit komt omdat ook deze verf wettelijk steeds minder oplosmiddel mag bevatten waardoor de samenstelling veranderd en dit onvermijdelijk is.

Wandafwerking

Is uw woonkamer aan een opfrisbeurt toe? Geen probleem. Het meest gebruikelijk is nog steeds sausen. Dit is mogelijk op allerlei ondergronden. Stukwerk, spachtel, gespoten plafonds maar ook het sausen van behang kan heel mooi zijn mits het behang nog goed vast zit. Ik gebruik alleen latex van uitstekende kwaliteit welke goed dekt, weinig spettert en licht afwasbaar zijn zonder dat je gelijk een glimmende plek krijgt. Word er gerookt binnen en zijn de muren en plafonds vergeeld? Daar gebruik ik een speciale latex voor die dit isoleert. Een normale latex zou direct weer geel doorslaan maar met dit product ben je daar met 1 dan wel 2 keer sausen vanaf. Tegenwoordig is het erg populair om 1 of meerdere wanden in een accentkleur te sausen. Dit geeft een mooi effect en zo kan je een bepaalde sfeer creeeren. Met tape en kit zorg ik voor een strakke lijn in de hoek en langs het plafond. Welke kleur het beste past kunnen we samen bepalen kijkend naar de kleur van de vloer en de meubels.

Glasvlies of glasweefsel behang wordt ook veel toegepast. Dit zijn banen van 1m breed en in verschillende patronen leverbaar, maar ook helemaal glad. Dit is daarom een goed alternatief voor stucwerk. Het is goedkoper en werkt veel sneller omdat je niet aan een lange droogtijd vastzit. De voorgesausde variant is in sommige kleuren in 1 keer af te sausen. Hierdoor kan ik in een paar dagen tijd uw woonkamer een heel andere uitstraling geven.

Houtrotherstel

Als ik houtrot tegenkom kan ik dat tot een bepaalde grootte uitstekend repareren. Ik haal het rotte hout weg tot op het gezonde hout en behandel het met een 2 componenten epoxy impregneermiddel. Daarna breng ik een 2 componenten epoxy reparatiemiddel aan met een hoog standvermogen. Daardoor is deze heel goed in model te brengen zonder dat het uitzakt. Hier hoef ik vervolgens bijna niets aan te schuren en werk ik het af met 3 lagen verf. Als er dusdanig veel houtrot aanwezig is zodat ik het niet meer zelf kan repareren, schakel ik een timmerman in. Ik ken hem goed en weet dat hij de schade goed en duurzaam zal repareren.

Kleuradvies

Een mooi resultaat komt niet alleen tot uiting door een professionele uitvoering. De juiste kleurkeuze is ook bepalend voor het totaalplaatje. Een goed advies is hierin belangrijk. Daarom kom ik bij u thuis met een uitgebreide set kleurwaaiers. Hieruit kunt u een kleur kiezen die u mooi vindt en past bij het huis. Uiteraard kan ik u hierin adviseren.